Nový prezident vzíde z dvojice Miloš Zeman - Karel Schwarzenberg

12.01.2013 Celý región

Praha 12. januára (TASR) - Bývalý premiér Miloš Zeman zvíťazil v prvom kole českých prezidentských volieb a rovnako ako ďalší v poradí Karel Schwarzenberg postúpil do rozhodujúceho druhého kola, ktoré sa uskutoční v dňoch 25.-26. januára 2013.

Favorizovaný expremiér bol v čele rebríčka kandidátov od samotného začiatku sčítavania hlasov po uzavretí volebných miestností o 14.00 h, jeho náskok sa však vzhľadom na dominanciu Karla Schwarzenberga v Prahe postupne znižoval až na necelé percento.

Po sčítaní 100 percent volebných obvodov má niekdajší sociálnodemokratický expremiér na konte 24,24 percenta, kým jeho vyzývateľ, súčasný minister zahraničných vecí 23,35 percenta. V absolútnych číslach to pre Zemana znamená zisk 1 241 289 hlasov a pre Schwarzenberga podporu 1 194 878 oprávnených voličov.

Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnili Český štatistický úrad, verejnoprávna Česká televízia, ako aj internetové portály iDNES.cz a Lidovky.cz.

Na treťom, nepostupovom mieste skončil prvé kolo ďalší český expremiér Jan Fischer, ktorý dlhý čas kraľoval prieskumom verejnej mienky a ktorý podľa znalcov pomerov doplatil až v samotnom finiši predvolebnej kampane na nepresvedčivosť v televíznych dueloch. Jeho zisk činí 16,36 percenta, iba o málo viac ako 16,13 percenta, ktoré má na konte Jiří Dienstbier.

Za touto štvoricou uchádzačov o Pražský hrad sa vytvorila od začiatku sčítania veľká medzera.

Najlepším z pätice zostávajúcich kandidátov bol napokon so ziskom 6,84 percenta Vladimír Franz pred Zuzanou Roithovou (4,95 percenta), Táňou Fischerovou (3,23 percenta), Přemyslom Sobotkom (2,46 percenta) a Janou Bobošíkovou (2,39 percenta).

Volebná účasť dosiahla 61,3 percenta.

Miloš Zeman v prvej reakcii poďakoval za dôveru a vyzval voličov, aby nezabudli ísť k urnám ani v rozhodujúcom druhom kole prezidentských volieb.

V reakcii na slová Karla Schwarzenberga, ktorý ho označil za osobnosť minulosti, sa k tomu viac-menej prihlásil. Pripomenul však, že jeho vyzývateľ v druhom kole hlasoval v nedávnej minulosti za zvýšenie daní, kontroverzne vnímanú dôchodkovú reformu i cirkevné reštitúcie, je mužom súčasnosti a nesie zodpovednosť za kroky súčasnej vlády ČR.

Prezidentský súboj bude podľa Zemanových slov podobne ako vo Francúzsku súbojom ľavicového a pravicového kandidáta. "Saint-Exupéry napísal: Každý má zodpovednosť za svoju ružu. Pán Schwarzenberg má zodpovednosť za túto vládu, za Miroslava Kalouska. Dúfam, že som bol prvý, kto Kalouska prirovnal k ruži," uviedol na záver svojho vyhlásenia víťaz prvého kola českých prezidentských volieb. Miloš Zeman potom opustil dejisko bez toho, aby pripustil čo len jedinú novinársku otázku.

Sklamanie Jana Fischera, radosť a ambícia zvíťaziť Karla Schwarzenberga

Sklamanie pociťuje zrejme dnes kompletná sedmička kandidátov, pre ktorú sa boj o Pražský hrad končí dnešným prvým kolom historicky priamej voľby prezidenta ČR.

Zrejme najviac sklamaným však takmer s určitosťou bude expremiér Jan Fischer, ktorý až do záveru predvolebnej kampane patril medzi hlavných favoritov a ktorého na tretiu priečku odsunuli Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg až v samotnom finiši.

Ako Fischer uviedol v prvej reakcii na volebný neúspech pre verejnoprávnu Českú televíziu, na analýzy príčin volebného výsledku je ešte priskoro. Fakty je však potrebné rešpektovať, aj keď je tu určitá miera sklamania, dodal.

Podľa vlastných slov Fischera neprekvapil volebný výsledok v Prahe, kde dominuje Karel Schwarzenberg. Očakával ho asi ako každý, vyplynulo z jeho slov pre internetový server iDNES.cz. Predbežne však neprezradil, či svojim voličom odporučí podporu niektorého z úspešnejších kandidátov, a ak áno, ktorého.

Otázku prípadného odporúčania svojim voličom zváži podľa vlastných slov aj štvrtý v poradí, kandidát ČSSD Jiří Dienstbier.

Podstatne viac dôvodov na radosť mal práve šéf českej diplomacie, líder a kandidát TOP 09 Karel Schwarzenberg, ktorému sa v uplynulých dňoch podaril husársky kúsok. Dôsledkom jeho mimoriadneho finišu v predvolebnej kampani je prienik až tesne za favorizovaného Miloša Zemana na druhú postupovú priečku.

Karel Schwarzenberg v prvej reakcii nenechal nikoho na pochybách, že berie postup a účasť v druhom kole ako veľkú výzvu a že súboj so skúseným politikom, akým je expremiér Miloš Zeman, vníma ako náročnú úlohu.

Súčasný minister zahraničných vecí však zároveň nezabudol pripomenúť, že vníma Miloša Zemana skôr ako osobnosť symbolizujú minulosť, a vyjadril presvedčenie, že sa v praxi uplatní heslo Pravda zvíťazí. V nasledujúcich 14 dňoch sa rozhodne o budúcnosti republiky, vyhlásil Karel Schwarzenberg a vyjadril nádej, že v súboji zvíťazí.

Jedna z porazených kandidátok Zuzana Roithová už avizovala, že odporučí svojim voličom, aby v druhom kole podporili práve Karla Schwarzenberga. Ten sa zrejme bude môcť oprieť aj o podporu voličov Přemysla Sobotku, kandidáta ODS, ktorý však dnes utrpel volebné fiasko.

Jana Bobošíková nemieni v druhom kole odporučiť podporu "ani eurofederalistu Zemana, ani eurohujera Schwarzenberga", píše internetový server iDNES.cz.

O prezidentovi sa rozhodne asi v druhom kole, tesný súboj o postup

O novom prezidentovi Českej republiky sa zrejme rozhodne až v druhom kole volieb v dňoch 25.-26. januára.

Ako vyplýva z priebežných výsledkov zverejnených verejnoprávnou Českou televíziou, súboj o postup medzi dvoma najúspešnejšími kandidátmi, ktorí o 14 dní budú bojovať o Pražský hrad, bude veľmi tesný.

Rozhodne sa zrejme medzi štvoricou Miloš Zeman, Karel Schwarzenberg, Jan Fischer a Jiří Dienstbier, ktorá sa od začiatku sčítania hlasov oddelila od zvyšnej pätice uchádzačov o najvyššiu ústavnú funkciu.

Po sčítaní hlasov z prvých 19,7 percenta volebných obvodov má Miloš Zeman na konte 26,1 percenta hlasov a zvyšuje náskok pred trojicou Karel Schwarzenberg (18,8), Jan Fischer (17,9) a Jiří Dienstbier (17,1). Ďalší kandidáti už výrazne strácajú.

Volebná účasť sa pohybuje neustále okolo hranice 60 percent.

Vysoká volebná účasť v prezidentských voľbách, prvé kolo sa skončilo

Prvé kolo historicky prvej priamej voľby prezidenta ČR sa skončilo.Sprevádzal ho až nečakaný záujem verejnosti. Priebeh hlasovania nenarušili významnejšie incidenty, na mnohých miestach ho charakterizovala pozitívna atmosféra a vysoká volebná účasť, možno najvyššia v uplynulých desaťročiach.

Volební komisári informovali v priebehu ostatných hodín o pokračujúcom veľkom záujme o hlasovanie, do ktorého sa dnes, krátko pred poludním, zapojilo i mnoho mladých ľudí.

Zriedkavosťou neboli lokality, v ktorých už dve hodiny pred uzavretím volebných miestností prekročila účasť hranicu 60, ba i 70 percent. V celoštátnom priemere sa však predpokladá asi 60-percentná účasť.

Spravodajská televízia ČT24 uviedla zaujímavé údaje o volebnej účasti v lokalitách spojených s jednotlivými kandidátmi. V Novom Veselí v okolí Žďáru, kde žije v ostatných rokoch Miloš Zeman, činila volebná účasť už v poludňajších hodinách 72 percent. V Čakoviciach v okolí Benešova, kde má chatu Jan Fischer, odvolila v podobnom čase už nadpolovičná väčšina zo 141 oprávnených voličov.

Okolo 50-percentnú účasť registrovali dnes predpoludním vo Vlčiciach v okolí Trutnova, pod ktoré patrí aj osada Hrádeček, spájaná s niekdajším československým a českým prezidentom Václavom Havlom.
 

Vyberte región